دپارتمان کوچینگ،
اتاق بازرگانی ایران و سوئیس
کوچینگ، آزاد کردن توانمندی های بالقوه انسانها
کوچینگ چیست؟
کوچینگ بالفعل کردن توانایی بالقوه فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد خود است.
در واقع کوچینگ فرایندی مشارکتی است که در آن کوچ از طریق سوالات قدرتمند و گوش دادن فعال و ارائه بازخورد به مراجع کمک می کند به پاسخ مخصوص خودش برسد.
چه کسانی می توانند از خدمات کوچینگ استفاده کنند؟
کوچینگ، مناسب مراجعینی است که در زندگی خود، نیاز به تغییر دارند. مراجعینی که به دنبال دستیابی به اهدافی هستند که هنوز به آن نرسیده اند.
کوچ برای این مراجعین چه می کند؟
کوچ با ایجاد ارتباط موثر با مراجع خود، زیربنایی از اعتماد و امنیت را ایجاد می کند تا به مراجع خود کمک کند از دغدغه های خود سخن بگوید و هر آنچه با دیگران به اشتراک نمی گذارد را با او مطرح کند. کوچ، ماموریت دارد با مراجع خود در مسیر دستیابی به اهدافش همراه شود و در این مسیر از جعبه ابزارش برای تاثیرگذاری بر او استفاده کند.
جلسات کوچینگ در فضایی سرشار از احترام، رازداری و به دور از قضاوت برای رسیدن مراجع به اهداف خود برگزار می شوند و در واقع یک سفر را برای مراجع به تصویر می کشد. مراجع می داند که برای طی کردن این مسیر یک همراه دارد و هرجایی در این مسیر که به مشکل بخورد، می تواند روی کمک کوچ خود حساب کند.
کوچ در این مسیر، مراجع خود را تشویق و ترغیب می کند تا بهترین استفاده را از توانمندی ها و استعدادهای خود بکند. به عبارتی وظیفه کوچ این است که به مراجع خود کمک کند نسبت به داشته ها و دانسته هایش آگاهی بیشتری پیدا کند و مسئولیت رشد و توسعه خود را نیز بر عهده بگیرد.
اتاق بازرگانی ایران و سوئیس، کوچینگ را در 2 بخش "کسب و کار" و "سلامت" و در 2 سطح زیر ارائه می نماید:
کوچینگ فردی:
تمام افراد در هر جایگاهی می توانند با کمک گرفتن از یک کوچ، زندگی مطلوب تری را برای خود بسازند. یک کوچ، فردی پرسشگر است که با پرسیدن سوالات مختلف، وضعیت فعلی را برای شما روشن تر می کند، باعث می شود از دایره امن خود خارج شوید، شما را با توانمندی هایتان بیشتر آشنا می کند و به شما کمک می کند از آنها بهترین استفاده را برای رسیدن به اهدافتان ببرید.
کوچینگ سازمانی:
مهم ترین سرمایه هر سازمان، کارکنان آن هستند. توسعه کارکنان شرکت و پرورش توانمندی های آنها، می توان نقش قابل توجهی در روند پیشرفت یک سازمان داشته باشد.
نوع صحیح کوچینگ در سازمانها، می تواند: 53% بهره وری، 48% کیفیت کار، 71% روابط کاری، 67% کار تیمی، 61% رضایت شغلی، را بهبود ببخشد. (منبع: Manchester Review)
طبق تحقیقات سال 2009 فدراسیون بین المللی کوچینگ، کوچینگ سازمانی توانسته به طور متوسط نرخ بازگشت سرمایه شرکت ها را 7 برابر کند.